Ο ανατριχιαστικός ήχος της Ανταρκτικής!

Οι επιστήμονες τον παρακολουθούν στενά!

Η Ανταρκτική δεν είναι ξένη προς τους περίεργους ήχους, αλλά τώρα ανακαλύφθηκε ένας καινούργιος που θυμίζει υπόκρουση σε ταινία θρίλερ, στην τράπεζα πάγου Ρος (Ross Ice Shelf).

Χρησιμοποιώντας μια σειρά εξαιρετικά ευαίσθητων σεισμικών αισθητήρων, οι ερευνητές κατέγραψαν τον ήχο τρομακτικό, ο οποίος δεν είναι αντιληπτός από τα αυτιά μας και χρειάστηκε να μεγεθυνθεί 1.200 φορές για να μπορέσουμε να το ακούσουμε στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο ήχος πιθανότατα προκλήθηκε από τους ανέμους, οι οποίοι πνέουν στην επιφάνεια του πάγου και προκαλούν σταθερές δονήσεις σαν αυτές των σεισμών.

Ο Τζούλιαν Τσαπούτ (Julien Chaput), εμπειρογνώμονας παρακολούθησης θορύβου περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, χαρακτήρισε τον ήχο σαν ένα «ευτυχισμένο ατύχημα».

Οι ερευνητές είχαν αναπτύξει από το 2014 τον σεισμικό εξοπλισμό στον πλωτό πάγο Ρος για να μελετήσουν την επιφάνεια του και τον μανδύα του εδάφους κάτω από αυτόν.

Η συχνότητα του «τραγουδιού» άλλαζε μετά την εμφάνιση καταιγίδων και κυρίως όταν άρχισε το λιώσιμο του πάγου το 2016, επιβραδύνοντας τη διάδοση των σεισμικών κυμάτων κάτω από τον Ρος.

Η τράπεζα πάγου βρίσκεται στη δυτική Ανταρκτική, τμήματα της οποίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια ασταμάτητη κατακρήμνιση λόγω του σχήματος του υπόβαθρου, το οποίο επιτρέπει να περνούν τα ζεστά ωκεάνια ρεύματα.

Η τήξη αυτής της ασταθούς περιοχής, θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας κατά περίπου 30 εκατοστά.

Πηγή: Earther / Βίντεο American Geophysical Union (AGU) / Επιμέλεια Snoopit24

Ο ανατριχιαστικός ήχος της Ανταρκτικής! Ο ανατριχιαστικός ήχος της Ανταρκτικής! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Οκτωβρίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.