Οι μυστηριώδεις «αυλακωτές» πέτρες!

Μυστήριο αποτελούν προϊστορικές πέτρες που έχουν επάνω τους διάφορα… αυλάκια!

Οι βράχοι αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι στο σουηδικό νησί Γκότλαντ (Gotland), στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας. Είναι χιλιάδες και σε διάφορα μεγέθη, και επάνω τους υπάρχουν λεία αυλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να τα έχει χαράξει ανθρώπινο χέρι.

Με την πρώτη ματιά, φαίνονται σαν κάποιος να τις είχε για ακόνισμα σπαθιών ή αγροτικών εργαλείων. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η γενική άποψη για τις αυλακώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αλλά, με τα χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να έχουν αμφιβολίες αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί το σχήμα και το μέγεθος των αυλακώσεων, δεν ήταν κατάλληλα για ακόνισμα σπαθιών, που από την εποχή των Βίκινγκς, αλλά και τον Μεσαίωνα, ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Ένα άλλο στοιχείο ήταν η έλλειψη πέτρινων τσεκουριών ή άλλων όπλων, ώστε να χαράσσονται αυτά τα αυλάκια πάνω στους βράχους.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν μια κοινή άποψη για το πώς προκλήθηκαν οι αυλακώσεις και έχουν εκφραστεί διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές κάνει λόγο για μια μορφή σεληνιακού ημερολογίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 3.600 αυλακώσεις σε πάνω από 800 βράχους. Όμως το Gotland, δεν είναι η μόνη περιοχή που έχει βρεθεί κάτι τέτοιο.

Ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Αγγλία, αλλά και πιο μακριά, όπως στην Αυστραλία και την Ινδία.

Στη Γαλλία, οι αυλακώσεις χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο. Είχαν γίνει από τον ίδιο τον πολιτισμό που έχτισαν τάφους σε βράχους και έστησαν μενίρ. Αλλά πουθενά αλλού, δεν έχουν βρεθεί τόσο πολλά αυλάκια σε πέτρες και ογκόλιθους.

Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται αν η απάντηση στο μυστήριο έγκειται στην κατεύθυνση των αυλακιών, καθώς πολλά από αυτά φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με ορισμένα ουράνια σώματα, όπως ο ήλιος ή το φεγγάρι.

Οι μυστηριώδεις «αυλακωτές» πέτρες! Οι μυστηριώδεις «αυλακωτές» πέτρες! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.