Στο φως νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί στη Σαντορίνη – Το μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο που εντυπωσιάζει

Μετά την σταδιακή αποκάλυψη και τον καθαρισμό μικρής λάρνακας στην βορειοδυτική γωνία του χώρου βρέθηκε μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο

έα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Θήρας, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Χρ. Ντούμα.

Στον εσωτερικό χώρο ενός σημαντικού κτηρίου, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα - γνωστού και ως «οικία των Θρανίων» -βρέθηκαν αμφορείς και μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες.

Το 1999, είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο ο περίφημος χρυσός αίγαγρος που εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, τοποθετημένος σε πήλινη λάρνακα, δίπλα σε σωρό κεράτων ζώων.

Μετά την σταδιακή αποκάλυψη και τον καθαρισμό μικρής λάρνακας στην βορειοδυτική γωνία του χώρου βρέθηκε μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο τοποθετημένο διαγώνια στον πυθμένα του σκεύους.

Από την ομάδα λαρνάκων της ΝΑ γωνίας του χώρου αποκαλύφθηκαν τρεις, από τις οποίες οι δύο μικρότερες περιείχαν μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση, ενώ στην μεγαλύτερη είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένοι δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, μια μαρμάρινη φιάλη και ένα αγγείο αλαβάστρινο.

Η εν εξελίξει έρευνα στο Ακρωτήρι αποκαλύπτει σταδιακά έναν χώρο τελετουργικών πράξεων, πολύ κοντά στην Ξεστή 3, ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο με πλούσια τοιχογραφική διακόσμηση, στο νότιο όριο του οικισμού.

Τα ευρήματα αυτά αναμφισβήτητα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της Θηραϊκής κοινωνίας και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου.

Με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, lifo

Στο φως νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί στη Σαντορίνη – Το μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο που εντυπωσιάζει Στο φως νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί στη Σαντορίνη – Το μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο που εντυπωσιάζει Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Οκτωβρίου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.